Termokompresör Nedir?

Termokompresör Nedir?

Birçok endüstriyel sanayi kuruluşu, düşük basınçtaki buharı, basıncının düşük olması nedeni ile tekrar prosese yönlendirememekte, kullanamamakta dolayısı ile atmosfere atmaktadırlar.

Termokompresör teknolojisi ile buharın basıncı ve sıcaklığını yükselteblmek mümkündür. Böylece önceden atmosfere atılan enerjinin tamamı geri kazanılabilir.

Termokompresör teknolojisi ile buharın basıncı ve sıcaklığını yükselteblmek mümkündür. Böylece önceden atmosfere atılan enerjinin tamamı geri kazanılabilir.

TERMOKOMPRESR.jpg

Termokompresörün çalışma prensibi, termodinamik analizi ve sanayideki uygulama alanları aşağıda belirtilmiştir.

Proseslerden geri dönen yüksek basınç ve yüksek sıcaklıktaki kondens, atmosfere açık kondens tankına boşaltıldığında bir kısmı buhar fazında atmosfere gitmektedir. Bu durum, işletmeler için büyük bir enerji kaybına yol açmaktadır. Atmosfere atılan bu buharı, flaş buhar tankı vasıtasıyla sistem içerinde tutmak mümkündür. Sözkonusu buhar, basıncı düşük olduğundan proseslerde kullanılamayabilir. Bu noktada termokompresörler, düşük basınçlı buharın, daha yüksek basınca sıkıştırılarak sistem içerisine geri kazanılabilmesi açısından kritik bir rol oynarlar. Böylece hem düşük basınçtaki atıl buhar sisteme geri kazandırılmış olur hem de sistemin farklı proseslerinin istenilen basınçta buhar ihtiyacı da karşılanmış olur.

Çalışma Prensibi

Termokompresörler, ejektör sistemlerinin bir üyesidir, aynı fiziksel ve termodinamik esaslara göre çalışmaktadır. Ejektörler, düşük basınçlı akışkanı akışa katmak için yüksek basınçlı akışkan jetinden faydalanan, bu iki akışkanı karıştıran ve düşük basınçlı akışkandan daha yüksek basınçta püskürten cihazlardır. Söz konusu akışkanlar su buharı, hava, gaz gibi çok çeşitli türlerde olabilir.

Ejektörler 3 basit bölümden oluşurlar; nozul, emiş bölgesi ve difüzör. Nozul, yüksek basınç ve düşük hızda giren akışkan basıncının düşürülmesini ve yüksek hız değerlerine çıkmasını sağlar, böylece akışkanın kinetik enerjisi artırılır. Emiş bölgesinde, düşük basınçlı akışkan alınarak yüksek basınçlı akışkan ile nozul çıkışında karıştırılması sağlanır. Difüzör ise, kinetik enerjinin basınç enerjisine dönüştürüldüğü bölümdür.

Termokompresör uygulamalarında ise, her iki akışkan da buhardır. Yüksek basınçlı buharın sahip olduğu enerji, düşük basınçlı buhara transfer edilerek orta basınçlı buhar elde edilmiş olur. Bu cihazlar basit yapılı, kurulumu kolay, yatırım maliyetleri düşük, hareketli parçası bulunmayan dolayısıyla bakım ve işletme masrafları düşük ve uzun ömürlü sistemlerdir.

İşletme içerisinde bulunan yüksek performansa sahip bir termokompresör, düşük basınçlı buharın sisteme geri kazandırılmasını ve bu sayede enerji, su ve suyu şartlandırmak için kullanılan kimyasal kaybını önleyerek enerji ve parasal tasarrufu olanaklı kılar.

termok.png

Güdücü buhar yüksek basınçta kompresöre girer ve nozul içerisinde ilerler. Nozul yüksek basınçlı buharı, vakum oluşturan ve alçak basınçlı buharın kendisiyle beraber sürüklenmesini sağlayan yüksek hızlı jet akışına dönüştürür. Emiş ve güdücü buhar gövdede karışır. Daha sonra yakınsak-ıraksak difüzörde, gaz karışımının hız yükü statik yüke dönüştürülür. Böylece orta basınçta buhar elde edilmiş olur.

condensate_recovery.jpg

Endüstride Termokompresör Uygulama Alanları

Termokompresörler, enerji üretimi ve tüketimi sistemlerinde buhar kullanan çok sayıda endüstriyel işletmede geniş bir kullanım alanına sahiptir. Termokompresör uygulamalarının yapıldığı bazı sektörler;

  • Kağıt endüstrisi
  • Şeker endüstrisi
  • Kojenerasyon sistemleri
  • Petro-kimya endüstrisi
  • İlaç endüstrisi
  • Kimya endüstrisi
  • Lastik
  • Kauçuk endüstrisi
  • Tekstil endüstrisi
  • Gıda endüstrisi
fla__termokompresr.jpg
kmk® | web tasarım programları ile hazırlanmıştır.
Canlı Destek