SORUN
Sıcaklık kontrolü
Bir gıda fabrikasında proses ısıtması, 6 bar basınçtaki buhar kullanılarak eşanjörlü sistem ile yapılmaktadır. Proses sıcaklığı bir kontrol vanası ile sağlanmaktadır. Kondens tahliyesinde yaşanan sorun ile proseste ısıtma süresi uzamaktadır. İşletmede yaşanan bu sorunu gidermek için kondenstop hattındaki by-pass vanası açılmaktadır. By-pass vanasının sürekli açık kalmasının doğru olduğunu düşünerek vananın başında bir görevli bulunduruyorlar.
ÇÖZÜM
Isı eşanjöründe yaşanan bu sorunun nedeni; kondenstoptan sonraki 4 m yükseltidir. Kontrol vanası kısmaya başladığında basınç düşmektedir. İçerideki basınç, karşı basıncı yenemediğinde kondens tahliye olamıyor. Kondenstop, kondensi tahliye edemiyor, sistemde kondens birikiyor ve buharın hacmi küçülüyor. Sonuçta ısınma süresi uzuyor veya istenilen sıcaklık değerlerine ulaşılamıyor.
By pass vanasını açmak, ısı kaybına neden olmaktadır. Doğru çözüm; eşanjör çıkışında otomatik pompa-kondenstop kullanmaktır. Otomatik pompa-kondenstoplarda kondenstop ve pompa biraradadır. Yeterli basınç varsa kondenstop, kondensi tahliye eder, düşük basınçlarda ise pompa devreye girerek kondensi istenilen noktaya tahliye eder.