Buharın Kuruluğunun Ölçümü Ve Kalite Testi

Buharın Kuruluğunun Ölçümü Ve Kalite Testi

Kazanda üretilen buhar, %100 kuru değildir. Ancak kuruluk, %95'in altında olursa ıslak buhar olarak değerlendirilir. Islak buharın bir çok dezafantajı vardır.

Buharın kuruluğunun ölçülmesi ve düşükse kuruluğunun artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Kuruluk oranı buharın kalitesini de belirler.

7.__ST_GRSELLER2._KARE.jpg

Buharın kalitesi, elde edilecek ürünün kalitesini belirlemekte önemli bir rol üstlenir. Aynı zamanda buhar kalitesini işletmenin sessiz çalışmasını ve işletmenin verimliliği açısından da önemlidir. Buharın kalitesi, devamlı olarak izlenmesi, prosesin doğru buhar kalitesi ile beslenebilmesi için gereklidir. Buhar kalitesini belirleyen birçok etken vardır. Kullanılan buhar aşağıdaki özellikleri içermelidir.

Olumsuz Etkileri

  • Isı transferine olumsuz etki; buharın ısıl değeri düşer, ısınma süresi uzar.
  • Buharın içerisindeki su zerrecikleri bazı proseslerde ürün kalitesine olumsuz etki yapar.
  • Buhar içindeki nem oranının fazlalığı, kondens yükünü artırır. Kondenstop boşaltma kapasitesini etkiler.
  • Nem oranı yüksek buhar, yüksek hızlarda buhar sayaçları ve kontrol vanaları gibi cihazlara zarar verir.
  • Buhardaki nem oranının yüksekliği koç darbelerine neden olabilir.
  • Alınacak önlemler veya yapılacak iyileştirmelerle buharın kuruluğunu artırmak mümkündür.
kmk® | web tasarım programları ile hazırlanmıştır.
Canlı Destek