Farklı endüstri ve uygulamalar için buhar, farklı kalitelerde üretilir.
Bir buhar kazanında üretilen proseste endirekt ısıtma için kullanılan buhardır. İşletme buharı içerisinde kimyasallar bulunur. Bu maddeler sağlığa zararlı olabilir.
İlaç endüstrisinde ve hastanelerde hijyen çok önemlidir. Ayrıca, gıda maddelerinin pişirilmesinde, gıda ve içecek kaplarının sterilizasyonunda da hijyene dikkat etmek gerekir. Hijyenin sağlanması için temiz buhar kullanılır. Buharın yüksek sıcaklık ve penetrasyon özelliği onu sterilizasyon için en uygun yöntem haline getirir.
Temiz buhar; üretim şekline göre üç ayrı türe ayrılır (Temiz buharın üretim yöntemleri, uluslararası geçerli olan standartlarda ayrıntılı olarak belirtilmiştir).
Filtre Edilmiş Buhar: Mikronla tanımlanan çok ince bir filtre kullanılarak işletme buharından üretilir. Genel olarak, 2 mikron boyutundan daha büyük parçacıklarını (su zerrecikleri dahil) filtrelenmesi ile elde edilir.
Temiz Buhar: Deiyonize edilmiş besi suyundan, buhar jenaratörü kullanılarak üretilir. Sistem, işletme buharından ısısını alır. Temiz buharın besi suyu içerisinde limitli kimyasal kullanılabilir.
Temiz buhar üretimi, birbirinden farklı özelliklere sahip olmasına rağmen; her üç üretim de “Temiz Buhar” olarak adlandırılmaktadır. Temiz buharın kullanılma yerleri:
Saf Buhar: Damıtılmış veya deiyonize edilmiş, enjeksiyona uygun su kullanılarak üretilmiş buhar, saf buhar olarak tanımlanır. Saf buhar içerisinde kimyasala müsaade edilmez.
Buhar dağıtımı, kondensin sistemden en etkili şekilde boşaltılacağı dikkate alınarak yapılmalıdır. Temiz buhar hatlarında kondens tahliyesi çok daha önemlidir. Çünkü tesisatta kondens(su) birikmesi kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle buhar sistemlerinin tasarımında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.